PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sıfır’cıların 2 Bin 651’i Üniversiteli

CLOUD
07-22-2009, 22:41
ÖSS’de puanı hesaplanamadığı için sıfır çeken 29 bin 927 adaydan 2 bin 651’inin yeniden sınava giren üniversite öğrencileri olduğu ortaya çıktı

Merkezi sistemle yapılan sınavlarda ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin çoğunun gösterdiği başarısızlık üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu ve ÖSYM çalışma başlattı.

ÖSYM'nin YÖK'e, YÖK'ün de MEB'e ilettiği “sıfırcılarla” ilgili rapor, sınavlarda bir neti bile olmayan öğrencilerin lise türlerine ve şehirlere göre dağılımını ortaya koydu.
MEB, YÖK ve ÖSYM'nin başarısızlığın nedenleri araştırmak ve çözüm bulmak üzere toplantı yapması kararlaştırıldı.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun masasında duran rapora göre, sınava katılan üniversite öğrencileri ile askeri liselerde bile “sıfır çeken” öğrencilerin bulunması dikkati çekti.

Çoğu meslek lisesinden
Yanlışları doğrularından fazla olduğu için puanları hesaplanamayarak ÖSS'den sıfır puan alan adayların çoğunluğunun meslek liselerinde olduğu görüldü. Genel lise türünden sınava girip sınavı geçerli sayılan 731 bin 430 adaydan 14 bin 155'i, endüstri meslek lisesi türünden sınava katılan 98 bin 719 adaydan 6 bin 734'ü sıfır puan aldı. Puanı hesaplanamayan aday sayısında ilk üç sırayı genel, yabancı dil ağırlıklı ve özel liseler aldı.

Mezunlar da var
İllere göre dağılımda ise İstanbul, en çok sıfır alan adayın bulunduğu il oldu. İstanbul'da 5 bin 853, Ankara'da 2 bin 54, İzmir'de 1418 aday sıfır puan aldı. Sıfır alanların sınava giren adaylara oranına göre en fazla sıfırcı yüzde 4.87 ile Şırnak'tan çıktı.
ÖSS'de sıfır puan alan adayların öğrenim durumları dağılımına göre ise lise son sınıfta sınava giren 551 bin 304 adaydan 11 bin 437'si eski mezun olup 2009 ÖSS'ye giren 489 bin 372 adaydan 14 bin 326' sı sıfır aldı.
Sınava giren 203 bin 255 üniversite öğrencisinden 2 bin 651'i, üniversite mezunu 36 bin 593 adaydan 464'ü de sıfır çekti.